NYITÓ RENDEZVÉNY


 

 


Szent Kinga Szabadegyetem ünnepélyes megnyitója

2007. szeptember 18.Dr. Kovács István történész, polonista, volt krakkói főkonzul

Ünnepélyes Megnyitó – Nagyfokú érdeklődés

 

 A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának Oktatószállodájában, a Hotel Famulus Budapest-konferencia termében 2007. szeptember 18-án ünnepélyes keretek között hivatalosan is megkezdte működését a Szent Kinga Szabadegyetem.

 Az ünnepélyes megnyitót és dr. Kovács István történész, polonista, volt krakkói főkonzul előadását, több, mint 90 fő tisztelte meg  részvételével. Az előadás a magyar-lengyel kapcsolatok 1000 évét ismertette, mely révén kirajzolódtak a magyar és a lengyel barátság történelmi gyökerei. Az érdeklődők választ kaptak arra, hogy a magyar társadalmat miért is nevelték a lengyel barátság szellemében, és, hogy a két nemzet ügye miért is vált fontossá a másik nemzet ügyének, továbbá, hogy Chopin mily módon villantja fel zongoraműveiben a lengyel sorsot.

 A rendezvényen a szervezők részéről ünnepi köszöntőt mondott Varga Józsefné dr., a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánhelyettese, és Kollár János, a Pilsudski Történelmi Társaság elnöke. A rendezvény színvonalát emelte Dr. Ottófi Rudolf, Győr Megyei Jogú Város Alpolgármesterének, és Buskó András, az Országos Lengyel Önkormányzat elnökhelyettesének, részvétele és köszöntője. A prominens vendégek sorában volt Dr. Cseh Sándor a Nyugat-Magyarországi Egyetem dékánja, és Radek József a Palatia Nyomda ügyvezető igazgatója, aki nagy segítséget nyújtott támogatásával a Szent Kinga Szabadegyetem népszerűsítésében.

 A programot színesítette Kovács Anna, tanító szakos hallgató (NYME-AK) népdalcsokra, és Orgona László, dalnok előadása, valamint a mosonmagyaróvári néptánc pedagógus Léber László és párja, Frank Anita táncháza.

 A szervezők nagy örömére szolgált, hogy Győr városában működő egyesületek tagjai, és lengyel kapoccsal rendelkező lakosok mellett a Kar hallgatói is megtalálhatóak voltak a résztvevők között.