Szent Kinga Szabadegyetem - 2. előadás

 

A Szabadegyetem 2. előadására 2007.október 16-án került sor a NyME Apáczai Csere János Karának Hotel Famulus Oktatószállodájának Budapest Konferenciatermében.

A meghívott előadót Varga Józsefné dr., egyetemi docens, a NyME Apáczai Csere János Karának oktatási dékánhelyettese, a Szent Kinga Szabadegyetem egyik főszervezője köszöntötte, és mutatta be az érdeklődőknek.

Dr. Pálfalvi Lajos, a Pázmány Péter Tudományegyetem Lengyel Tanszékének vezetője, több mint 120 fős hallgatóságnak tartott előadást a romantikus hagyományokról a lengyel irodalomban. Előadásában Adam Mickiewicz (1798-1855) egyik fő művére - amelyet egyben a lengyel nemzeti irodalom a legjelentősebb darabjának tekint - a történelmi múltakat idéző „Ősök”-re helyezte a hangsúlyt.

A litván születésű Mickiewicz a lengyel romantika legnagyobb alakja. Az „Ősök” című drámai költeményének különlegességét adja, hogy különböző időszakokban keletkezett (1823-1832) és más-más műfajban íródott. Az egyes részeket a főhős alakja köti össze. Az „Ösök”-et először 1901-ben vitték színpadra, azóta a cenzúra számtalanszor betiltotta előadását, ugyanis a mű a mindenkori elnyomók elleni lázadásra hangolta a közönséget.

Karunk hallgatói mellett középiskolai irodalomtanárok és a lengyel gyökereiket ápolók nagy érdeklődéssel figyelték a lengyel romantikus irodalmat felelevenítő előadást.

A soron következő előadás keretében Jelenits István szerzetes tanár megismerteti az érdeklődőket a piaristákkal. Előadásában a piaristákról, mint a lengyel és a magyar kultúra közötti kapocsról beszél majd. A 3. előadásra 2007. november 20-án kerül sor 18:00 órai kezdettel a Hotel Famulus Budapest Konferenciatermében. Szeretettel várunk minden kedves Érdeklődőt. Újdonság lesz, hogy az előadást élőben meghallgatható lesz az interneten a ak.nyme.hu és a www.bmcradio.hu oldalakon. Az online hallgatáshoz a Winamp telepítése szükséges. A közvetítés a BMC Rádió támogatásával valósul meg.

 

Printz-Markó Erzsébet

Tanársegéd

PhD hallható

a Szent Kinga Szabadegyetem programreferense

 

 


A második előadásról képekbenDr. Pálfalvi Lajos a Pázmány Péter Tudományegyetem Lengyel Tanszékének vezetője
az irodalomtudomány kandidátusa, műfordítóDr. Pálfalvi Lajos

Dr. Pálfalvi Lajos szakmai önéletrajza letölthető itt >>