A SZABADEGYETEM 3. ELŐADÁSA MEGHALLGATHATÓ


A harmadik előadás képekbenJelenits István szerzetes tanár és Kollár János a Pilsudski Történelmi Társaság elnökeA Szabadegyetem 3. előadására 2007. november 20-án került sor a NymE Apáczai Csere János Kar Hotel Famulus Oktatószállodájának Budapest Konferenciatermében. A meghívott előadót Varga Józsefné dr., egyetemi docens, a NyME Apáczai Csere János Karának oktatási dékánhelyettese, a Szent Kinga Szabadegyetem egyik főszervezője köszöntötte, és mutatta be az érdeklődőknek.

Jelenits István, szerzetes tanár a „PIARISTÁK-kapocs a lengyel és a magyar kultúra között” címmel tartotta meg előadását. Jelenits atya nagy szeretettel köszöntötte a hallgatóságot, s külön kifejezte örömét a fiatal generáció nagy létszámú részvételéért. Nem túlzás, hogy kedves köszöntő szavai után a résztvevők „itták minden gondolatát” a baráti hangvételű előadáson és úgy érezték, mintha egy kedves régi baráttal találkoztak és beszélgettek volna. Jelenits atya felvázolta a Piaritsák történelmét és jelentős szerepüket, amelyet a kultúrában betöltöttek és teszik napjainkban is. A vallás, a kultúra számos közös és mély gyökérrel rendelkezik a lengyelek és a magyarok életében, identitásában. Újdonságként az előadást élőben meghallgathatták az interneten (http://ak.nyme.hu  és a www.bmcradio.hu oldalakon) azok az érdeklődők is, akik személyesen nem tudtak részt venni a programon.

A soron következő előadásról Kollár János, a Pilsudski Történelmi Társaság elnöke, a Szent Kinga Szabadegyetem másik főszervezője tájékoztatta a 130 fős hallgatóságot. A 4. előadás keretében Dr. Holló József Ferenc altábornagy, HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója, címzetes egyetemi tanár, a hadtudomány kandidátusa fogja képzeletben elhozni Przemysl városát Győrbe. Az előadásra 2007. december 11-én lesz.

Jelenits István szerzetes tanár önéletrajza
Szent Kinga Szabadegyetem harmadik előadása 2007. 11. 20.