Megyére fel! Honismereti vetélkedő - 2015. október 9.Megyére fel! Honismereti vetélkedő - Beharangozó rendezvény

5. Turisztikai Szakma Bálja - 2015.02.21.
Diplomaosztó ünnepség 2015. január 16-án

 

A 2015. január 16-ai diplomaátadó ünnepélyen Turizmus-vendéglátás, valamint Üzleti szakoktató szakos hallgatóink vehették át az okleveleiket.

Szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk minden kedves végzett hallgatónknak!

A zarándoklás vonzereje - ami az embereket útra hívja Anton Wintersteller előadása 2014. április 8-án

Diplomaosztó 2014. január 17-én

 

A 2014. január 17-ei diplomaátadó ünnepi tanácsülésen Turizmus-vendéglátás, valamint Üzleti szakoktató szakos hallgatóink vehették át az okleveleiket.

Szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk minden kedves végzett hallgatónknak!

OTDK - Veszprém 2013. április 18.

Pályamunkák bemutatásáért járó oklevelek átadása


Turizmus Ízei Nemzetközi Konferencia 2013.04.12.
TDK Konferencia - Sopron

Hallgatónk, Rebi Eszter (Turan II.) 2013. február 21.-én a NYME BPK-n tartott előadást a Falusi turizmus Magyrországon és Somogy megyében címmel. A Turizmus Intézetet Darabos Ferenc PhD, intézetigazgató, konzulens képviselte a rendezvényen.

OTP Travel - Nyugat-magyarországi Egyetem Utazási taniroda megnyitó


Diplomaátadó

 

A 2013. január 20-ai diplomaátadó ünnepi tanácsülésen Turizmus-vendéglátás szakos hallgatóink vehették át az okleveleiket. 

 

Szívből gratulálunk és sok sikert kívánunk minden kedves végzett hallgatónknak!


"2010 év turisztikai témájú szakdolgozata"

 

A Magyar Turizmus Zrt. 2010-ben tizedik alkalommal írt ki pályázatot „Az év turisztikai témájú szakdolgozata” címmel a turisztikai felsőoktatási intézmények végzős hallgatói részére. A szakdolgozat-pályázat ünnepélyes eredményhirdetését 2011. május 31-én tartották a csodálatosan felújított Novotel Centrum Hotel szecessziós épületének Zsolnay termében. A pályázatra 2010 őszén 67 szakdolgozat érkezett az ország 20 felsőoktatási intézményéből. A beérkezett szakdolgozatokat a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztálya és a Magyar Turizmus Zrt. munkatársaiból álló széles körű szakmai zsűri értékelte. A legjobb diplomamunkákat két, az „Alapos, tudományos igényű munka”, valamint az „Újszerű témaválasztás” kategóriában jutalmazták, emellett négy szakdolgozat különdíjban részesült.

 

Nagy örömünkre szolgál, hogy Karunk hallgatói közül Jakab Adrienn különdíjban részesült. A díjazott szakdolgozati címe: Az idegenvezetés, mint önálló szakterület a turizmusban.

Intézményünkből pályázó többi hallgató könyvjutalomban részesült.

Dobos Virág: Az animáció helyzete Magyarországon

Harsányi Cintia: Mozgássérültek esélyegyenlősége a turizmusban Magyarországon

Horváth Eszter: Savaria, mint örökségturisztikai helyszín

 

A hallgatók a munkájukért járó elismerést ünnepélyes keretek között Dr. Nemes Andreától, a Nemzetgazdasági Minisztérium Turisztikai Főosztályának vezetőjétől és Horváth Gergelytől, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójától vehették át.

Ezúton is gratulálunk a szép eredményekhez!

 


"Kincs, ami van - fókuszban az egészségturizmus" nemzetközi konferencia


 

"Kincs, ami van – fókuszban az egészségturizmus" címmel nemzetközi konferenciát szervezett a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézete.

Az esemény célja, a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett „Egészségturizmus” kampányév tematikájával azonosulva a hazai és az európai hasznosítás feltérképezése, nemzetközi kooperációk kialakítása volt. A rendezvényre Poznanból, Nagyváradról és Burgenlandból is érkeztek vendégek.
A konferencián feldolgozásra került az egészségturizmus teljes vertikuma. Előadást hallhattunk az egészségturizmusról, az egészségügy helyzetéről, Burgenland vonzerejéről, Győr szerepéről az egészségturizmusban, de szóba került az infrastruktúra szerepe, a spa és wellness, a lengyel és a magyar egészségturizmus.

A kétnapos találkozó előadásait hallgatói verseny színesítette: a két nap során a felsőoktatási intézmények részéről hat team versenyzett egymással: a feladatok között szerepelt projektkidolgozás, prezentáció, teszt és gasztronómiai csata. Az NYME csapata a kulináris csatát megnyerte, összesítésben pedig 2. helyen végzett.

 


OTDK 2011


 

 

A 2011. április 14-16-án Szent István Egyetemen, Gödöllőn megrendezésre kerülő XXX. Közgazdaságtudományi Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) hallgatóink kiválóan helytálltak, ezzel öregbítve Karunk hírnevét.

Gíber Orsolya, Turizmus-vendéglátás szakos, IV. évfolyamos hallgatónk "Az üzleti turizmus lehetőségeinek feltárása a Tatabányai Ipari Park példáján” című munkájával (konzulens: Dr. Darabos Ferenc) egy különdíjban és egy 3. helyezésben részesült. Hallgatónk a verseny hangulatáról a következőképpen nyilatkozott:

"Hogy milyen is az OTDK? Egy cseppet sem olyan, mint amilyennek elképzeltem. Egy nagyon színvonalas, jól szervezett rendezvény. Csak ajánlani tudom mindenkinek, mert az indulás első percétől az utolsóig egy óriási élmény. Mindenki kedves és érdeklődő. Egy jól kiválasztott, érdekes téma már több mint fél siker. Engem nem a verseny szelleme hajtott, hanem érdekesnek és újnak találtam a témám, és kíváncsi voltam, hogy a szakemberek mit gondolnak róla. Ugyanakkor rendkívül jó érzés volt az is, hogy egy ilyen nagy rendezvényen, a díjkiosztón az én nevemet is szólították. Úgy gondolom, hogy a Kar elsődleges célja, hogy kitágítsa látókörünket bizonyos témában, és kutatásra ösztönözzön, hogy merjünk és akarjunk utánanézni dolgoknak, keressük az összefüggéseket a világban. Aki jelentkezik a TDK-ra, az igazolni fogja ezen állításomat. Egyáltalán nem bántam meg, hogy jelentkeztem, ha tehetném, újra részt vennék rajta."

 

Ezúton gratulálunk az OTDK rendezvényén résztvevő hallgatóinknak!Idegenvezető bizonyítványátadó


 

 

2011. március 11-én ünnepélyes keretek között vehette át Idegenvezető oklevelét a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karon végzett 10 hallgató.
E tisztes szakma képviselőinek ezúton is gratulálunk és a továbbiakban sok sikert kívánunk!

 

 

 


Utazás Kiállítás 2011


 

 

A szabadidő eltöltés és a mozgás jegyében telt négy nap a Hungexpo-n, ahol 2011. március 6-án zárt az Utazás kiállítás, a Budapest Boat Show, a Karaván Szalon és a IV. Port.hu Bringaexpo. Összességében 32 ország 600 kiállítója mutatkozott be a kiállításokon.

Az Utazás kiállítás idei külföldi díszvendége India volt, amely naponta több alkalommal táncbemutatókkal szórakoztatta a közönséget, a határainkon belülről pedig Győr, amely elhozta az Utazás kiállítás színpadára többek között a Győri Balett Queen c. produkcióját is.

A szervezők idén először meghirdették az Utazás kiállításon a legjobb attrakció versenyt, melynek győztese Észak-Alföld lett, ahol többek között virtuális hortobágyi postakocsizáson is részt vehettek a látogatók. Második helyezést ért el a belföldi díszvendég Győr városa, harmadik lett Szlovákia.

Az Utazás Kiállítás szakmai programjára az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan szakmai programmal kiegészített kirándulást szervezett az Intézet. Három csodaszép 5 csillagos szállodával (Corinthia Hotel Budapest, Boscolo New York Palace, Hotel President) ismerkedhettek meg a kirándulók, az élményről árulkodjanak a képek…

 

 


ANTOR tájékoztató


 

 

 

2011. február 16-án a Turizmus-vendéglátás szak idegenforgalom és szálloda szakirány másodéves hallgatói rendkívüli, a Turisztikai Irodák Nemzetközi Szövetsége által szervezett szemináriumon vehettek részt, ahol 7 ország -  Szlovákia, Lengyelország, Franciaország, Olaszország, Horvátország, Ciprus és Málta hazai idegenforgalmi hivatalának vezetői tartottak egyenként 10-12 perces prezentációt az adott ország fő turisztikai attrakcióiról, idegenforgalmának szakmai szemmel nézett sarkalatos pontjairól.

A közvetlen hangvétel, a téma hallgatói szemszögből való láttatása, a szakemberek ízes akcentussal fűszerezett mondatai a majd' két órás előadás alatt végig fenntartották a figyelmet, sehol nem voltak unatkozó, mélázó arcok.

Az előadások alatt a hallgatóság az összes országot lefedő 14 kérdésből álló "totószelvényt" kapott, mellyel a helyes megfejtők a rendezvény végi sorsoláson ajándékcsomagot nyerhettek, amikben tematikusan a bemutatott országokra jellemző apróságok lapultak.

Természetesen az sem távozott üres kézzel, akire Fortuna ezúttal nem mosolygott: ők hűtőmágnest, horvát levendulával töltött párnácskát, mézeskalács szívet kaptak.

A bemutató az ismeretterjesztésen túl kiváló kedvcsináló is volt, hiszen a változatos desztinációk között mindenki megtalálhatta a kedvére valót, legyen szó akár a családi nyaralás, a szakmai gyakorlat vagy a nyári munka esetleges helyszínéről.

 

 


Diplomaátadó ünnepség 2010. december 23.
Szakmai nap Bükfürdőn az EdTWIN projekt támogatásával


– „száraz” és „vizes” fürdőlátogatás -

 

 

 

Az EdTWIN projekt támogatásával az Apáczai Kar Idegenforgalmi Szakmenedzser Szakos Egészségturizmus- Wellness szakirány „Fürdők üzemeltetése és menedzselése” című kurzust hallgató II. éves diákjai Bükfürdőre látogattak el 2010. november 2-án.

A tanulmányutat legfőbb célja az volt, hogy a Hallgatók bővíthessék szakmai ismeretüket, valamint a tantárgyhoz kapcsolódó gyakorlati tapasztalatukat. Magyar részről a szakkiránduláson 58 hallgató és a Turizmus Intézet képviseletében 2 fő vett részt.

A program házigazdái Dr. Németh István a Büki Gyógyfürdő elnök-vezérigazgatója, és a Magyar Fürdőszövetség társadalmi elnöke, valamint Szabó Erika rekreációs szolgáltatásvezető volt.  A szakemberek egyben a tantárgy felelősei is, akik szoros kapcsolatot ápolnak a Kar Turizmus Intézetével, amely hozzájárul a képzés gyakorlatorientáltságához, emelve ezzel az oktatás színvonalát.  

Itt fontos megjegyezni az idei ősz aktualitását. A fürdő és a NyME együttes döntése alapján országos kuriózumként a Büki Gyógyfürdőnek a Nyugat-magyarországi Egyetem Oktató Intézménye címet adományozta. Az oktató intézményi címet jelző táblát Dr. Németh István és Prof. dr. Faragó Sándor 2010. szeptember 28-án avatta fel Bükfürdőn, majd sor került a két szervezet közti ünnepélyes szerződés-aláírásra is.

A novemberi szakmai nap délelőttjén a vendéglátók egy prezentáció keretén belül ismertették a fürdő múltját, jelenét és jövőjét, majd a háttérterületek bemutatásán túl „száraz fürdőlátogatásra” vitték a résztvevőket. Mindezek után a fürdőzés és a szaunázás mellett még kipróbálhatták a hallgatók az aqua bike-ot, az aqua tai chi-t,  az aqua fit-et és a fit ball-t.

Az élményekkel teli nap pozitív visszajelzései alapján a programot szervezők a tavaszi félére meghirdetett „Gesundheitstourismus” című német nyelvű választható kurzus keretében a szakmai nap ausztriai párját fogják megvalósítani.

Ezúton is köszönjük az EdTWIN projektiroda magyar és osztrák munkatársainak a segítséget, a szakmai előadók színvonalas prezentációját és vendéglátónk szíveslátását.

Örömteli, hogy az EdTWIN projekt támogatásával megvalósulhatott ez a szakmai tapasztalatszerzésből fontos nap, hiszen hallhatóink olyan gyakorlati információkhoz jutottak, amelyek kiegészítik elméleti tudásukat. Köszönjük EdTWIN projekt!

Printz-Markó Erzsébet, Turizmus Intézet


Kutatók éjszakája 2010


 

 

2010. szeptember 24-én a Turizmus Intézet is csatlakozott a Kutatók éjszakája programhoz. Ebben az évben egy tematikus sétát kínáltunk az érdeklődő vendégek számára „Mi van a hídon túl? – Nádorváros titkai címmel Husz Anikó adjunktus és Csobayné Pintér Éva tanárnő szervezésében. Sétánkat a Városháza előtt kezdtük, ahol Nagy Róbert levéltáros mesélt az épület érdekességeiről, majd átsétáltunk „A Hídon”, amit mindenki csak Baross-hídként emleget. A Leier cégcsoport által felújított épületegyüttesben Pőczéné Gősi Kata szakszerű és barátságos kalauzolásában tekinthettük meg az egykori Frigyes laktanya gyönyörűen felújított épületét, s bepillantást nyerhettünk a kulisszatitkokba, tájékoztatást kaptunk a jövőbeni tervekről is. Ezután a Kálvária utcai stációknál Endrédi Ferenc egyházközségi elnök úr kalauzolásában tekinthettük meg a 18.századból származó stációkat. A hétstációs keresztutat a győri jezsuiták hozták létre, hogy Krisztus szenvedéstörténetét bemutatva tartsák távol a bűntől a felnövekvő ifjúságot. Azért lehetett csak hét állomás, mert a jeruzsálemi tizennégy stációs keresztút állítását csak 1731-ben engedélyezte XII. Kelemen pápa. Majd a barokk Kálvária megtekintése után Berkes Gyula atya várt minket a Szent Kamillus templomban és mesélt az épület titkairól, az egyházközség mindennapjairól. Az estét baráti beszélgetés zárta pogácsa és üdítők kíséretében, amit a vendéglátós hallgatók kínáltak a sétától megfáradt vendégeknek a plébánián. Kellemes élményekkel és új információkkal gazdagodva térhetett haza mindenki.

 


Apáczais siker a SzeptEmber Feszten


 

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza a Budapesten megrendezett szeptemberi gasztronómiai ünnep, a SzeptEmber Feszt. Idén, első alkalommal, a vendéglátó képzést folytató iskolákat is meghívták a nemes versengésre. Győrt a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar csapata képviselte. A megmérettetésre tizenkét csapat nevezett, az ország különböző régióiból. Szoros küzdelemben a III. éves turizmus-szálloda szakos, Apáczais trió hódította meg a dobogó legfelső csúcsát. A zsűri külön kiemelte a népi konyha hagyományainak megújítását, és a szabadtéren megvalósított precíz technológiai megoldást. Az aranyérmes étel: Rókagombával bolondított szegfűgombás gidapörkölt, öreglebbencs-felfújttal. A győztes csapat tagjai: Füredi Ildikó, Rasek Anna, Pőcze Viktória Eszter. Felkészítő tanár: Szalai Zoltán.


I. Turisztikai Olimpia


 

 

Budapest adott otthont az I. Turisztikai Olimpiának 2010. június 2-6. között a METINDA TRAVEL rendezésében. A résztvevők 25 sportágban mérhették össze erejüket, képességüket. A turizmusban és a turizmusért dolgozók sportversenyén, szakmai találkozóján képviselte magát a NYME-AK Turizmus Intézete 2010. június 5-én. Horváth Ninetta, TURAN 1. évfolyamos hallgató és Printz-Markó Erzsébet tanársegéd az úszóversenyre nevezett be. Az úszóverseny a Népligetben található Kőbányai Sportegyesületek és Sportszervezetek Szövetségének komplexumában került lebonyolításra.

Versenyzőink sikeresen szerepeltek a megmérettetésen.

 

Eredményeink:

 

Horváth Ninetta

- 50 m mell úszás - 3. helyezés

- 50 m gyors úszás - 4. helyezés

- 50 m hát úszás - 5. helyezés

 

Printz-Markó Erzsébet

- 50 m gyors úszás - 1. helyezés

- 50 m hát úszás - 1. helyezés

- 50 m pillangó úszás - 1. helyezés

 

A szervezők elképzelései szerint a II. Turisztikai Olimpiát 2014-ben Barcelonában fogják megrendezni. A Turizmus Intézetet képviselők sikerein felbuzdulva reméljük, hogy Hallgatóink és Dolgozóink érdeklődését felkeltettük, kedvet kaptak, és a soron következő versenyre még többen fognak nevezni az egyes sportágakba, hogy felszínre kerülnek rejtett tartalékaink.

 

 


Bogácsi főzőfesztivál 2010. május 14-16.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Ómagyar est 2010. május 14.


 

 

A Turizmus-vendéglátás szakos, II. évfolyamos hallgatók 2010. május 14-én kulturális és gasztronómiai rendezvénysorozatuk utolsó állomásaként Ómagyar estet szerveztek a TéKá étteremben.

Az esten közreműködő előadók színvonalas műsorának és a kitűnő szakácsoknak köszönhetően az est végén nagy élményekkel távozhattak a résztvevők.

 

 


Srí Lanka est 2010. május 6.


 

 

A Turizmus-vendéglátás szakos, II. évfolyamos hallgatók 2010. május 6-án a 3 héten át tartó "menetelésük" 2. állomásaként Srí Lankába kalauzolták el az esten résztvevő vendéget.

A különleges, Srí Lanka-i ízeket tartalmazó svédasztalos vacsora mellett színvonalas programokban is részesülhettek a résztvevők.

 

 


Irodalmi est 2010. április 29.


 

 

A Turizmus-vendéglátás szakos, II. évfolyamos hallgatók 2010. április 29-én első ízben rendeztek estet az Szállodai vendéglátás menedzsment tantárgy keretében Dr. Csizmadia László Tanár Úr irányításával.

Az esten résztvevők a szívet melengető irodalmi és zenei élmény mellett kulináris élvezetekben is részesülhettek.

 


Turizmus-vendéglátát szakos, II. évfolyamos hallgatók szakestje 2010. április 14.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Turizmus-vendéglátás szakos hallgatók gasztronómiai sikere Zánkán


A nyolcéves sikersorozat a felsőoktatásban is folytatódik.

 

2010. április 24-25-én XVII. alkalommal rendezték meg Zánkán az Országos Szabadtéri Főzőversenyt, vendéglátó szakképzéssel foglalkozó iskolák számára. A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar II. éves turizmus-vendéglátás szakos hallgatói is megmérették tudásukat. Az ország különböző tájegységeit képviselő, kilenc csapat részvételével zajló kiélezett küzdelemben, a Pőcze Viktória Eszter, Füredi Ildikó, Rasek Anna alkotta apáczais trió elhódította az előkelő második helyezést. Szalai Zoltán, az Egyetem oktatója nyolc éve készít fel csapatokat, és az ország jelentősebb ifjúsági szabadtéri versenyeiről gyűjtik be a nemesfémeket. Szalai tanár úr elmondása szerint, a nagy versenyek mindig fej-fej melletti csatákban dőlnek el, a zánkai megmérettetésen is tizedpontok döntöttek az első helyeken.

 „Minden csapat, minden oktató igyekezete dicséretes. A feszített napi munkán túl vállalni a felkészüléssel járó többletmunkát, a késő estékbe nyúló gyakorlásokat, pozitív példát mutat a szakma, és az oktatás iránti elkötelezettségből. Mindenki a legjobbat igyekszik adni magából, és természetesen mindenki győzni szeretne. Ezeknek a versenyeknek győztese minden résztvevő csapat, mert jó tanulni egymástól, jó tanulni a saját hibáinkból, ezen kívül ismeretségek, barátságok köttetnek.” Az ezüstérmes ételek: Tárcsán sült nyúlfalatok kölessel és gyümölcsökkel házasítva, és Konfitált báránycomb puliszkafelfújttal és sült zöldségekkel. A zsűri értékelésében kiemelte mind a kivitelezés ötletességét, mind a technológiai megvalósítás magas színvonalát. A kulinális élvezetet a Pannonhalmi Apátsági Pincészet kitűnő borai emelték.

A következő megmérettetésre május 14-16-án a bogácsi a VIII. Országos Szabadtéri Főzőversenyen kerül sor, ahol világrekord megdöntésére és dobogós helyek elnyerésére készülnek a tehetséges vendéglátás és szálloda szakirányos hallgatók.

 


Rendezvények színes világa nemzetközi konferencia


 

 

2010. április 12-én a Turizmus Intézet szervezésében megrendezésre került a II. Nemzetközi Konferencia Rendezvények színes világa címmel.

Az esemény célja volt, a Magyar Turizmus Zrt. által meghirdetett „Fesztiválok éve” kampányév tematikájával azonosulva a hazai és az európai rendezvények hasznosításának feltérképezése, nemzetközi kooperációk kialakítása.

 

 


Utazás Kiállítás 2010


 

 

Sikerrel zárt a Hungexpo Zrt. által rendezett 33. Utazás Kiállítás és az azzal egy időben tartott további hat kiállítás.

Az Utazás Kiállítás díszvendége idén Pécs és Törökország volt, míg India a turizmus szempontjából egyre jelentősebb teret nyerő BRIC országok (Brazília, Oroszország, India, Kína) tagjaként szerepelt ígéretes desztinációként.

A külföldi standok között Szlovákia nyerte el a legszebb standnak járó díjat, míg a kiutaztatóknál az IBUSZ lett az első helyezett. A belföldi kiállítók közül az Észak-Alföldi Régió, mint legszebb régió és Siófok város vitték el standjaikkal a pálmát.

A C pavilonban idén 2. alkalommal került megrendezesére az Európai Leader Expo. Itt a vidék ízeinek kóstolóját a vidék kézműves mestereinek bemutatója keretezte.

Idén nem csupán a megszokott turisztikai lehetıségek sorakoztak fel, különös figyelmet szentelt a kiállítás a fogyatékkal élők pihenésére is.

 

 

 

 

 


Idegenvezető bizonyítványosztó


 

 

2010. február 19-én ünnepélyes keretek között vehette át Idegenvezető oklevelét a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karon végzett 17 hallgató.

E tisztes szakma képviselőinek ezúton is gratulálunk és a továbbiakban sok sikert kívánunk!

 

 

 

 

 


Törley gyárlátogatás és HOVENTA


 

 

 

2009. október 6-án a Hotel Famulus jóvoltából egy csapat hallgató és néhány oktató részt vehetett a budaőrsi Törley gyár látogatását és a 28. Hoventa Nemzetközi Kereskedelmi és Vendéglátástechnikai Szakkiállításon való részvételt magába foglaló programon.

 

 

 

 


Kutatók éjszakája 2009


 

 

Az Idegenforgalmi Intézeti Tanszék 2009. szeptember 25-én csatlakozott a „Kutatók éjszakája” című programsorozathoz. Szakmai tevékenységünket 3 program keretében mutattuk be az érdeklődőknek. 16.00-tól Husz Anikó adjunktus előadására került sor, aki "Városlátogatások a nagyvilágban" címmel érdekes városnéző programokat mutatott be. 16.30-tól a szállodák iránt érdeklődők a Hotel Famulus oktatószállodát tekinthették meg Keglovich Júlia szállodavezető helyettes kalauzolásában. 17.00 órától egy különleges, meglepetésekkel teli győri városnézést szerveztünk. A séta során megpihentünk a TÉKÁ étteremben, ahol Nagy Róbert levéltáros fröccstörténeti előadását hallgathatták meg a résztvevők fröccskóstolóval egybekötve. Ellátogattunk a Városi Levéltár pincéjébe is, ahol Bana József igazgató beszélt a Lőcsei Fehérasszony történetéről. Végezetül Csobayné Pintér Éva idegenvezető mutatta be a Széchenyi teret az esti fényekben.


Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2009


 

 

 

A XXIX. Országos Tudományos Diákköri Konferencia 2009. április 6-8. között került megrendezésre Debrecenben, a Debreceni Egyetem Agrártudományi Karán.

A konferencián hozzávetőleg 400 hallgató 35 szekcióban tarthatta meg az előadását, melyet komoly, gondolatébresztő viták követtek.

 

A Turizmus Intézetet képviselő hallgatók:

Tóth Zsuzsanna (Idegenforgalmi és szálloda szak, IV. évfolyam)

Panácz Réka (Turizmus-vendéglátás szak, III. évfolyam)

Harsányi Cintia (Turizmus-vendéglátás szak, III. évfolyam)

Hegedüs Eszter (Idegenforgalmi és szálloda szak, IV. évfolyam)

Tóth András (Idegenforgalmi és szálloda szak, IV. évfolyam)

Urbán Erika (Idegenforgalmi és szálloda szak, végzett hallgató)

 

Különdíjban részesült: Tóth András

 

Ezúton szeretnénk megköszönni részt vevő hallgatóink és konzulenseik áldozatos munkáját; hogy méltón, magas színvonalú dolgozatokkal és előadásokkal képviselték Karunkat és Intézetünket e kiemelt jelentőségű rendezvényen.

 


Utazás Kiállítás 2009


 

 

Több mint 40.000 látogató kereste fel idén az Utazás kiállítást a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban. Figyelembe véve, hogy idén a vásár a korábbiakkal ellentétben önállóan került megrendezésre (tavaly a Karát és a Culinary Expo is az Utazással egy időben zajlott), s a válság hatásaitól sem mentes az ország, a tavalyi 60 ezres látogatószám után eredményesnek könyvelhető el az idei, 32. Utazás, melyen közel negyven ország kínálatával ismerkedhettek meg az érdeklődők 800 cég részvételével, 16.000 négyzetméternyi területen, feburár 26. és március 1. között.

A vásárral párhuzamosan tartották az I. Európai LEADER Expot, a bemutatón 16 ország 26 vidékfejlesztési közössége, hazánkból pedig 7 régió 28 LEADER csoportja - több mint 200 kistermelő, kézműves, a népi hagyományok őrzői - várták a közönséget termékeikkel, alkotásaikkal. A kiállítás utolsó napján avatták fel az első európai LEADER kaput, melynek oszlopait egy-egy nőt és férfit ábrázoló életfa alkotja.

A kiállítás félidejében átadták az idei standszépségverseny díjait. A Belföld kategóriában a Magyar Turizmus Zrt. standját (2. Debrecen, 3. Siófok), Külföld kategóriában Görögország megjelenését (2. Szlovákia, 3. Csehország), Kiutaztató kategóriában a Budapest Airpot Zrt. standját (2. TUI Magyarország, 3. Karya Tour) értékelte a zsűri a leglátványosabbnak.

forrás: Turizmus Panoráma Bulletin

 

A Hotel Famulus, a Turizmus Intézet és NYME kollégiumainak Utazás Kiállításon való bemutatkozásáról bővebb információk: www.hircity.hu/cgi-bin/hircity/index.cgi

 


Famulus Borklub


 

 

Az Apáczai Kar Kollégiumi Bizottsága fontosnak tartja, hogy a hallgatók

megismerjék a kiemelkedő minőségű magyar borokat, és hogy megtanulják a kulturált borfogyasztás alapjait. A Borklub első rendezvényére 2008. december 15-én került sor, mely az alakuló üléssel kezdődött, majd fogadalomtétellel folytatódott, ezt követően Nagy Róbert sommelier tartott borkóstolót a pannonhalmi borvidék boraiból.

A klub havi rendszerességgel szervezi rendezvényeit, minden alkalommal egy új borrégióról tudhatnak meg többet az érdeklődő hallgatók, és kóstolhatják meg az onnan származó minőségi borokat.

A Kollégiumi Bizottság szeretné, hogy a hallgatók az elméleti órán megtanultakat a gyakorlatban is hasznosítsák, a hallgatók körében új irányt adni a világhírű magyar borok népszerűsítésében.

 

A képek a Famulus borklub első estjén készültek.


Idegenforgalmi Szakmai Tanácsadó Testület


 

 

Az Idegenforgalmi Szakmai Tanácsadó Testület 2008. december 11-én az Apáczai Kar oktatási tevékenységeivel összefüggő ágazati képzést segítő, azt támogató, valamint az érintett szakterületek képviselőivel tanácskozott. Az ülés középpontjában a Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Turizmus Intézete, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Győri Többcélú Kistérségi Társulás és Győr városának jövőbeni turisztikai tevékenysége állt. A közös projektlehetőségek és fejlesztések elfogadása után beszámoltak a Turizmus Intézet által 2009 tavaszára tervezett Nemzetközi Turisztikai Konferencia programjairól is.