Az előadást meghallgathatja interneten keresztül is.
ITT>>

A közvetítést a BMC Rádió támogatja.


Szent Kinga Szabadegyetem - 7. előadás

A Szabadegyetem hetedik előadására 2008. április 15-én került sor a NYME Apáczai Csere János Kar Hotel Famulus Oktatószállodájának Budapest Konferenciatermében.
    Dr. Veres András szombathelyi megyés püspököt és a közel 150 fős hallgatóságot Varga Józsefné dr., egyetemi docens, a NYME Apáczai Csere János Karának oktatási dékánhelyettese, a Szent Kinga Szabadegyetem egyik főszervezője köszöntötte. A hallgatóság soraiban volt dr. Faragó Sándor a NYME rektora és dr. Cseh Sándor a NYME AK dékánja, dr. Pápai Lajos győri megyés püspök; dr. Ottófi Rudolf győri alpolgármester; dr. Kóczy T. László a Széchenyi István Egyetem Műszaki Tudományi Karának dékánja.
Dr. Veres András köszöntő szavait győri diákkori emlékeinek a felelevenítésével kezdte. A Püspökatya előadása során hangsúlyozta, hogy értékek nélkül nem létezhet egy közösség, és ezért aktuális téma Szent Kinga életének bemutatása. Az előadó ismertette Szent Kinga korának történelmi hátterét, eseményeit. A történelmi időutazás felelevenítette a tatárjárást; az európai kereszténységet fenyegető szektákat; az egyházi iskolák alapításának körülményeit; Szent Kinga életét meghatározó, irányadó lelkiségi személyiségeket, úgy mint Assisi Szent Ferenc, Szent Klára; Szent Kinga családjában élő szenteket, boldogokat, úgy mint Szent Erzsébet, Szent Margit, Boldog Jolán. Veres püspökatya Berno püspök szavaival élve, miszerint a magyar önmagát pazarló nép, alátámasztotta, hogy Szent Kingáról is elmondható ez, hiszen életét és vagyonát teljes mértékben Isten szolgálatába adta, az „aki elveszi a ruhádat, annak add oda a köntösödet”-elv szerint élt. Szent Kinga ispotályokat, templomokat, kolostorokat építettet, segítette a szegényeket, mise és egyházi ruhákat hímzett, szüzességet fogadott házasságában is.
A Püspökatya Szent Kinga máig élő hatását érzi abban, hogy Szent Kinga a lengyel bányászok védőszentje lett, és a mai napig évente egyszer elzarándokolnak sírjához, illetve a munkájuk előtt hozzá fohászkodnak, valamint Magyarországon 1945-ben megalakult a Kingások Szociális Misszionárius Társulata, továbbá 1990-ben Dr. Tóth Jenő szalézi szerzetes létrehozta a Perint-parti Kinga Lapot.
Az előadó záró gondolataiban kifejtette, hogy a szentek is hús-vér emberek, akik szintén hibáznak. Minden ember vágya a jónak, az igaznak, a szépnek a keresése, amit az élet szentsége is jelent Isten szolgálatával egybekötve. Azok, akik ennek elkötelezettei, akik a tökéletességre vágyakoznak, azokból lesznek a szentek. Szent Kinga megalkuvás nélkül törekedett az élet szentségére, és ez az, ami példaértékű kell, hogy legyen a ma emberének. Napjainkban ugyanis a kompromisszumok terén sajnos a rosszal is hajlandóak vagyunk alkut kötni. Szent Kinga képtelen volt a megalkuvásra „esztelen szeretete” révén. Az „esztelen szeretet” mutatja az áldozatkészségünket, ami az igazi szeretet gyökere. Talán ez az, amit a ma embere leginkább tanulhat Szent Kingától, ugyanis Ő ezzel tudja napjainkban is Istenhez vonzani az embereket, és szeretetével közelebb hozza egymáshoz az embereket is.
A színvonalas és érdekfeszítő előadást Kollár János, a Pilsudski Történelmi Társaság elnöke, a Szent Kinga Szabadegyetem másik főszervezője, köszönte meg a Püspökatyának. Összegezte Szent Kinga eszmeiségét, megindokolva a Szabadegyetem névválasztását.

Printz-Markó Erzsébet
Tanársegéd
PhD hallható
a Szent Kinga Szabadegyetem programreferense


Dr. Veres András szombathelyi megyés püspök önéletrajza letölthető itt >>