Diétás szakács középfokú szakképzés

Felnőttoktatási képzési program
A szakképesítés megnevezése: Diétás szakács
A szakképesítés azonosító száma: 33 811 03 0001 33 01

1. A szakképesítés munkaterületének rövid, jellemző leírása:

A diétás szakács meghatározza az ellátottak energia és tápanyag szükségletét, az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékét. Figyelembe veszi az ételek elkészítése során a tápanyagveszteséget.

Megtervezi a különböző korcsoportok részére előírt tápanyagszükségletet. Alkalmazza a kímélő hőbehatási eljárásokat, az egészséges táplálkozás és a jelzett diéták ételkészítési technológiáit a különböző étrendi típusokban.

Összehangolja a napi étkezések számát, az étrendek változatosságát, időszerűségét és megítélését táplálkozás-élettani szempontból. Alkalmazza az egészséges táplálkozás előírásait. Megismeri az emberi szervezet emésztőrendszerének szerepét. Az élelmiszerek összetételének ismeretében választja ki az alapanyagokat. A vendégek állapotának és betegségének megfelelően állítja össze az ételeket.

A vendég igénye szerint készíti az ételeket. Fogyókúrás étrendeket állít össze, és készíti el. Vegetáriánus ételeket készít. Cukorbetegek, epebetegek, májbetegek, lisztérzékenyek étrendjét állítja össze, és készíti el. Magas vérnyomásban szenvedők, infarktusos betegek étrendjét összeállítja és készíti.

Ételeket ajánl és készít érelmeszesedéses betegeknek. Étrendet tervez és készít vesebetegeknek. Ételeket ajánl és készít köszvényes betegeknek. Székrekedésben szenvedőknek étrendmintát állít össze és készít el. Gyulladásos bélbetegségben szenvedők számára étrendet állít össze és készít el.

Étrendet állít össze és készít vérszegényeknek, lázas betegeknek, terhes- és szoptatós anyáknak. Időskorúak számára ajánl és készít ételeket.

 

2. A képzésbe való bekapcsolódás feltételei

Szakmai előképzettség: 33 811 03 1000 00 00 Szakács szakképesítés


3. Tervezett képzési idő
A képzés összes óraszáma: 200 óra
Pénteken és szombaton, 4-5 alkalommal havonta 8.00-16.00 óráig folyik az oktatás.
Az oktatás modulrendszerben történik.

Az egyes modulok óraszáma:
1468-06 diétás ételkészítés 200 óraszám


4. A szakács szakképzéshez tartozó szakmai követelménymodulok óraterve:
1468-06 modul diétás ételkészítés 200 óraszám
dietetikai ismeretek: 60 óra
diétás ételkészítési gyakorlat: 30 óra
egyéni gyakorlat: 110 óra (egyéni gyakorlatról igazolás 110 óra)

Az egyes követelménymodulok indításának időpontját a Kar Turizmus Intézete határozza meg.


5. A
képzésben résztvevők teljesítményének értékelése, a képzés egyes egységeinek (moduljainak) elvégzéséről szóló igazolás kiadásának feltételei

A szakmai követelménymodulok zárása modulzáróvizsgával történik. A szakmai záróvizsgára való jelentkezés feltétele a modulzáróvizsga sikeres letétele. A modulzáróvizsgát a képző intézmény szervezi meg a modul lezárását követően, amelynek vizsgadíja külön kerül megállapításra, és jelentkezni kell rá.

A sikeres modulzáróvizsgáról igazolást állít ki a képző intézmény.

A képzés felnőttoktatási képzési program keretében valósul meg, így az egyes modul óraszámainak 60 %-án való részvétel kötelező.

A szakmai vizsgára bocsátás feltétele:

  • Az 5 szakmai követelménymodul sikeres teljesítése

6. A képzés díja

Részvételi díj: 90.000 Ft

Az ár  tartalmazza a:

- modulzáróvizsgák
- záróvizsga költségeit