A Nyugat Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara és a Pilsudski Történelmi Társaság szervezésében 2007. szeptemberében elindul a Szent Kinga Szabadegyetem.

 

 

 

A Szent Kinga Szabadegyetem célja

A Szabadegyetem tiszteleg az ezeréves közös múlt nagy alakjai és jelentős eseményei előtt, erősíteni kívánja a két nép hagyományosan elfogadott barátságát, arra törekszik, hogy a művelődéstörténetünkben, gondolkodásunkban, szabadságszeretetünkben meglevő közös vonásokat feltárja, közkinccsé tegye, tudatosítani, erősíteni szeretné az összetartozást, felhívja a figyelmet az Európai Unió nyújtotta előnyök kihasználására, a közös célokért való közös munkálkodásnak a lehetőségére. A két népet összefűzik az államalapítás első lépései, azonosak a keresztény gyökerek, sok a rokoni és baráti kapcsolat. Mind a magyarok, mind a lengyelek a legreménytelenebb helyzetben is hittek a szabadságban, a független államiságban, az igazságban.

 

A Szent Kinga Szabadegyetem helyszínei

A Szabadegyetem székhelyéül a Nyugat-Magyarországi Egyetem győri Apáczai Csere János Kara szolgál. A Szabadegyetem keretében szervezett előadások az alábbi helyszíneken kerülnek megrendezésre:

1. Győr: Nyugat-Magyarországi Egyetem, Apáczai Csere János Kar;

2. Szombathely: Vas Megyei Közgyűlés színházterme;

3. Budapest: Lengyel Intézet, Országos Lengyel Önkormányzat.

 

Oktatás a Szent Kinga Szabadegyetemen

A Szent Kinga Szabadegyetem hallgatói havi rendszerességgel, évente 10 alkalommal vesznek részt neves lengyel és magyar szakemberek előadásain a fent említett három városban. A 10 konzultáció után a résztvevők kétnyelvű (lengyel-magyar) tanúsítványt kapnak kézhez. Mindazok megkapják az elvégzéséről szóló tanúsítványt, akik az évi előadásból legalább hat előadáson részt vettek. A Szabadegyetemen való részvétel térítésmentes.

A Szabadegyetem tematikája felöleli a lengyel-magyar történelem, kultúra és turizmus kapcsolódási pontjait, azok sokszínűségét és jövőbeni együttműködési lehetőségeit.

 

Hallgatói célközönség

A Szent Kinga Szabadegyetem minden korosztály részvételére számít, akik a jelen kor feladataihoz erőt kívánnak meríteni a közös lengyel-magyar tradíciókból, illetve meg szeretnének ismerkedni a két nemzet valójával.

 

Jövőkép

A győri, szombathelyi és budapesti sikeres évkezdés után megfelelő anyagi háttér megléte esetén kiterjed a Szabadegyetem működése más magyarországi városokba is. Jövőbeni helyszín lehet Miskolc, Eger, Szeged, Békéscsaba, Pécs, Veszprém és Tatabánya.

Sikeres magyarországi működés esetén lengyelországi helyszínek is csatlakoznak a Szabadegyetemhez.